info@brightest.be
+32 3 450 88 42

International Entrepreneurship Week

7 lessen na evenveel jaar ondernemen

Posted by: Berte Verhoeven
Category: Business
Rond November 2015, kwamen Koen De Wilde en ik tot het besluit dat we samen een bedrijf uit de grond zouden stampen. Dat kwam natuurlijk niet zomaar uit de lucht vallen. De weken ervoor werd er grondig nagedacht over de welbefaamde waarom we zelf wilden ondernemen. We voelden allebei aan dat we een antwoord konden bieden op een gemis. Een bedrijf waarin mensen écht centraal komen te staan met als missie de allerbeste te worden. Dit alles in een discipline waarin we zelf de nodige jaren ervaring hadden opgebouwd: software testing. Na deze zeven jaren, hebben we enkele lessen geleerd over het ondernemen.

Vanaf dat ons idee meer en meer vorm kreeg, moesten we uiteraard nog een naam bedenken. Belangrijk was dat die ons gevoel en ons doel voor de volle 100% kon representeren. Elk 2 gin tonics later was Brightest geboren. Meteen een waardevolle tip die de onderstaande top 7 net niet gehaald heeft. Je zou kunnen denken dat een beetje alcohol wonderen doet om de creativiteit te bevorderen. Niks is minder waar, want het was mijn eigen hoogzwangere – en dus bloednuchtere – vrouw die met de naam Brightest op de proppen kwam. En dat terwijl wij er een plezante boel van maakten aan de keukentafel.

1. Omring jezelf met het allerbeste

Dat brengt me meteen bij mijn eerste waardevolle les: op je alleen kan je snel vooruitgang boeken, maar het is door je goed te omringen dat je ver geraakt. Ondernemen doe je niet alleen. En in die selectie mag je de lat hoog genoeg leggen. Wij hebben ons bijvoorbeeld vanaf de start aangesloten bij de Gumption groep, een gigantische accelerator. Zij hebben ons als mens én onderneming enorm geholpen om de juiste dingen te doen op het juiste moment. Onderschat ook niet de spreekwoordelijke “goe bezig mannen” op een moment waarop je zelf met je neus in de dagdagelijkse beslommeringen zit en je even bent vergeten wat voor goeds er op dat moment al gepasseerd is. Denk goed na over met wie je wil samenwerken. Zorg voor een grondige screening en investeer tijd om mensen echt te leren kennen vooraleer je er mee gaat samenwerken.

Daarnaast moet je ook continu investeren in coaching voor jezelf door only the very best. Je gaat niet groeien als ondernemer en als mens als je niet consistent investeert in zelfontwikkeling. Op welke manier dan ook. En specifiek voor ondernemers die vastzitten met hun bedrijf of idee en merken dat ze ter plaatste blijven trappelen: denk niet in aandelen, maar in verdelen.

7 jaar al! Time flies when you're having fun.

2. “Wa denkte zelf?”

Ongetwijfeld de meest gebruikte zin van de beginperiode en we ons kernteam moesten uitbouwen. We werken samen met stuk voor stuk talentvolle en slimme mensen. Dan is het toch logisch dat je ze aanspoort om vooral zelf na te denken, zelf dingen te ondernemen?

Wanneer je dan na een periode samenwerken merkt dat je gefundeerde beslissingen krijgt in plaats van vragen, dan weet je dat het werkt. Je ziet mensen plots reuzenstappen nemen waar je als organisatie mee van profiteert. We kunnen het iedereen aanraden. Je maakt hierdoor een ander beter en je bespaart jezelf op termijn heel wat tijd en beslissingen.

3. F*ck it, lets do it!

Basics in ondernemen deel 1 wat mij betreft. Soms moet je gewoon doen en achteraf bijsturen. Het is door de jaren heen een soort credo geworden van Koen en mezelf. We kregen recent nog een koffietas cadeau met de woorden “F*ck it”. Goed om jezelf hier af en toe aan te herinneren.

Door die attitude toe te passen, leer je veel sneller. Uiteraard is er een bepaald risico aan verbonden als je zo denkt. Maar de opwinding die jij en je team voelen door af en toe eens gewoon iets nieuw en schijnbaar gewaagd te proberen, is zo sterk. Het zorgt ervoor dat je banden smeed voor het leven.

Ik hoef er niet aan toe te voegen dat roekeloos en ondoordacht ondernemen not the way to go is. Maar een gezonde dosis lef is de basis van een cultuur waarin mensen die willen ondernemen zich goed voelen. En je hebt er heus wel wat nodig met dat profiel, along the way.

4. Opt out

Eentje waar heel veel ondernemers zich ongetwijfeld in zullen herkennen. Op een bepaald moment heb je het gevoel dat het allemaal teveel is. “HR-vragen links, contracten rechts. Handtekeningen zetten, betalingen regelen, facturen goedkeuren. Sh*t: hoe zat het alweer met dat project bij die ene klant. Oh nee: onze sollicitant is er zo meteen en ik ben nog niet voorbereid. Lap, de crèche belt, onze dochter is ziek. Net op het moment dat onze Sales met verlof is. Help, weeral 100 ongelezen e-mails!”

Hoe krijg je dat in godsnaam allemaal gedaan? Wel, het is eigenlijk vrij simpel. Naarmate je idee en onderneming groter worden, kies bewust om je niet meer in te laten met alle aspecten. Opt out. Jouw tijd is geld waard, gebruik het wijs.

Hoe? Neem regelmatig tijd om even stil te staan en een stap achteruit te zetten. Overschouw de dingen, lijst op wat echt belangrijk is en wat je uit handen kan geven. Herhaal die oefening op regelmatige basis. Stel jezelf telkens die ene vraag: ben ik hier echt noodzakelijk? Of soms ook een optie: werk wat langer door en ga eens uit eten in plaats van langs de winkel te passeren en uren te kokkerellen.

5. Work hard consistently

Met nadruk op dat laatste woord. Ik ben geen believer van ‘de eerste op kantoor in de ochtend en de laatste om te vertrekken’ mentaliteit. Wel ben ik overtuigd dat je pas veel kan bereiken als je daar effectief hard voor werkt. Maar het mag niet beperkt blijven tot een bepaalde periode en niet leiden tot een situatie waarin je consistent overwerkt bent. Het is even belangrijk om tijd te nemen om jezelf op andere vlakken te ontplooien, tijd te spenderen met je familie en vrienden en gewoon eens écht vakantie te nemen.

Jurgen Ingels heeft dat in zijn boek ’50 lessen voor ondernemers’ heel goed samengevat. Elke keer opnieuw die paar percenten meer moeite doen loont. Consistent een beetje meer doen, levert op termijn altijd iets op. De grondfout van de mens is luiheid. Het ondermijnt in duizend vormen ons welzijn.

Succesvol ondernemen - Company leader of the year

6. Aim high

Dit is niet toevallig de tagline van ons bedrijf geworden. Het is een soort mantra die we in alle geledingen en gedachten proberen toe te passen. Voor mij zit het hem vooral in de intentie: de wil om vooruitgang te boeken, om beter te worden, om te groeien is essentieel. Zit je in een omgeving waar dat niet het geval is: just run like hell and never look back.

De basis van het idee is: wanneer je de lat net iets te hoog legt, dan raak je verder dan wanneer je de lat net iets te laag legt. De truc is dus om de lat overal net hoog genoeg te leggen zodat het motiverend werkt, maar dat het zeker niet makkelijk is om er te geraken. Wanneer je dit consistent doet, wordt het haast een gewoonte voor de organisatie en de mensen rondom je.

7. De gouden 24/48-uren regel

Voel je boosheid, angst of verdriet: geef jezelf dan 24u of zelfs 48u de tijd om te reageren. Als je deze emoties voelt, dan zal je altijd de verkeerde beslissing nemen of de boodschap onbedoeld verkeerd overbrengen. De eerlijkheid gebied me om te zeggen dat je in blijdschap of euforie ook beter geen belangrijke beslissingen neemt. Alleen is dat vaak sterker dan mezelf. Maar dat heeft me alleen nog maar in draagbaar ambetante situaties gebracht, waar ik perfect vrede mee heb.

Door de jaren heen kom je als ondernemer vaak in situaties waarbij er een zekere boosheid (“wat denkt persoon x wel”) of angst (“wat zal de economische impact zijn”) terecht komt. Het is belangrijk dat je op die momenten even de stekker uit je eigen emoties leert te trekken en de tijd neemt om de emotie er uit te halen.

Als er één ding is waar ik door de jaren heen veel aan gehad heb, is het vast en zeker deze gouden regel.

Geschreven door Pieter Chiau