info@brightest.be
+32 3 450 88 42

Enkele IRRITANTE misvattingen rechtgezet

CAPS LOCK DAY

Posted by: Eva
Category: Business
Happy caps lock day! Een toets ooit uitgevonden voor gebruik op typemachines. Vandaag een knop gebruikt op dagen zoals deze en verder redelijk irritant. Wij grijpen deze kans om enkele (IRRITANTE) misvattingen over testing recht te zetten (OMDAT WE ZE BEU ZIJN).

Software testing? Da’s heel de dag saaie monkey testjes uitvoeren en wat op knopjes klikken

Hell no! Testing is overleggen met al de verschillende stakeholders, van development tot “business/eindgebruiker”, van productmanager tot analist. Requirements analyseren en testcases schrijven in een tooling naar keuze. Misschien zelfs automation frameworks bouwen in bijvoorbeeld java of c#. Of een tester dan ook een developer is? ⬇️

Monkey tests

Testing? Dat doen onze developers wel

Raar, “development dat doen onze testers wel” hebben we nog nooit gehoord. Maar andersom is het schering en inslag. Developers voeren unit tests uit, maar daar stopt hun expertise. Doorgedreven testen is toch echt wel een vak apart.

Testing is niet nodig als de developers goede code schrijven

De super developer die duizenden lijnen code schrijft zonder één enkel foutje, die willen we allemaal in ons team. Net als die nieuwe man, of aangename tienerdochter. Maar we weten allemaal dat dat niet gaat gebeuren. We’re only human, fouten gebeuren en code die werkt soms miraculeus wel en soms onverwacht niet. First-time-right development is alleen mogelijk door een intense samenwerking binnen het IT-team mét testers, developers, analisten, …

Dat gaat de gebruiker toch nooit doen?

Willen we wedden? Eindklanten doen en denken rare dingen. Stel maar eens voor dat de caps lock op staat en ze niet meer weten hoe deze uit te zetten. Kunnen ze dan nog inloggen? Al getest?

We testen wel in productie, na de go-live

Dan kan je even goed naar de wc lopen als je al in je broek hebt gedaan. Want dat is wat er staat te gebeuren: sh*. Bij eender welke digitale toepassing zullen er foutjes te vinden zijn, zelfs als we KEI GOED testen. 100% bug-free bestaat niet. Wel kunnen we bugs zoveel mogelijk proberen te vermijden en zo vroeg mogelijk proberen detecteren zodat het zo min mogelijk geld kost om ze te ‘herstellen’.

Dan kan je even goed naar de wc lopen als je al in je broek hebt gedaan. Want dat is wat er staat te gebeuren: sh*

In sommige situaties kan testen na go-live een doelgerichte strategie zijn, denk hierbij aan grote mediabedrijven. Deze bedrijven vallen niet onder een bepaalde regulering en moeten enkel aan hun eigen reputatie en omzet denken, bijvoorbeeld de Neflixen en Spotify’s van deze wereld. Zij zullen voor een deel inzetten op canary testing. Netflix zal aanpassingen in de applicatie behoorlijk snel doorvoeren naar productie. Ze doen dit echter maar voor een beperkt aantal gebruikers. Van daaruit analyseren ze of de aanpassing breder kan worden uitgerold of moet worden teruggeschroefd. Als je in de toekomst nog eens merkt dat Netflix raar doet en wat later niet meer, dan weet je hoe dit komt!

Shift-left blijft de way to go. Daarom hebben we er ook een kort filmpje over gemaakt dat je HIER kan vinden.

IS DAT DAN DUIDELIJK NU?

Indien niet ↓

    Andere artikels