Een full-stack QA engineer, het zoveelste buzzword in IT en familie van de “full stack developer”, betekent niet meer of minder dan DE TESTER DIE ALLES KAN. 💪🏻 Van manueel testen tot het opzetten van een custom built framework of het scripten van performance testen of … Samengevat, een alleskunner pur sang.
Digitalisatie aan 100km/uur
Corona made us do it, jammer maar waar. De pandemie zorgde ervoor dat alle digitale ontwikkelingen in een stroomversnelling kwamen. Om dan te weten dat het daarvoor reeds ‘alle hens aan dek’ was voor heel wat IT-departementen.🥴 Releases volgen elkaar in sneltempo op en kwaliteit is daarbij belangrijker dan ooit.
Die versnelde digitalisatie heeft ook tot gevolg dat er vele (kleinere) digitale projecten worden opgezet. Een kleine leuke extra feature hier, een lokale webshop daar of een website ginder. Vaak zien we deze (goede) initiatieven jammer genoeg gepaard gaan met een gelimiteerd budget. En hierdoor schiet testing er soms over of horen we een van deze klassiekers: “onze developers doen zelf de testing”, “als er goed geprogrammeerd wordt, is testing niet nodig” of “we hebben iemand intern die deze taken deeltijds zal opnemen” afsluitend met “het development budget is al stevig genoeg”.
Vooral voor kleinere bedrijven of bedrijven met een minder groot IT-departement zijn zo’n profielen “die alles kunnen” van groot belang. Toch ijveren wij naar de magische kwaliteitsvolle combo van developers en testers, de ratio en andere skills voor SDLC nog achterwegen gelaten.
Een full-stack QA engineer kan een digitale (embedded) toepassing van begin tot einde doortesten, helpen het kwalitatief op te leveren en de QA zorgen binnen de organisatie (tijdelijk) wegnemen. Review van de requirements/user stories/…, test analyse, manual testing, webservice testing, test automation, …. hij/zij kan het allemaal en schoolt zich ieder jaar bij (nieuwe tools, nieuwe methodes, …).
Dergelijke profielen zien we doorgaans op korte, duidelijk afgelijnde, projecten. Want desondanks ze alleskunners zijn hebben hun dagen ook maar 24u. Ook zij moeten slapen, eten en een gezonde work-life balance onderhouden. Grote projecten zijn meestal omvangrijk en complex, en vragen om meer doorgedreven testing op bepaalde gebieden wat meestal om een gespecialiseerde aanpak vraagt. Maar zelfs op (middel)grote projecten zien we dat de vraag naar een allround tester (analyse, automation, performance)/DevQaOps/Full-stack tester steeds vaker terug komt.
Door de jaren heen hebben we gemerkt dat die nood aan korte, tijdelijke, intensieve QA-hulp alleen maar groter wordt. Daarom hebben we in 2020 flex testing in het leven geroepen. Een oplossing specifiek ontworpen voor KMO’s, startups, bedrijven waar IT geen core business is, MAAR die wel nood hebben aan tijdelijke (full-stack) QA hulp. Bovendien doen (middel)grote bedrijven hierop ook beroep voor de kleinere projecten die extra gelanceerd worden in het kader van de digitalisatie.
Wij helpen deze klanten door een full-stack QA’er op hun project te zetten aan een fixed price voor x-aantal tijd of op recurrente basis. Op deze manier kunnen ook deze klanten hun kwaliteit garanderen, zonder te moeten investeren in testtools, resources, hardware, kantoorruimte,… noem maar op. De Brighter op een dergelijk project heeft ervaring genoeg om de testing zelf te trekken en te zorgen dat op het einde van de opdracht duidelijk is wat goed gaat en wat niet. Zodoende dat het bedrijf in kwestie hier later zelf mee aan de slag kan en/of verder beroep kan doen op Brightest. Bovendien kan de klant tijdens een flex testing-traject beroep doen op een stukje projectmanagement van één van onze experten als extra ondersteuning.