info@brightest.be
+32 3 450 88 42

Omscholen tot QA'er dankzij het swITch-opleidingstraject

swITched in 40 weken

Posted by: Eva
Category: Business

Ik herinner me nog goed dat Koen (managing partner Brightest) tijdens mijn sollicitatie zei: “Het swITch-traject is te vergelijken met een marathon. Het vergt goede voorbereiding, veel oefening en doorzettingsvermogen.” Je begrijpt dus wel dat ik een jaar geleden met een goede portie zenuwen maar met veel enthousiasme bij Brightest begonnen ben aan dit 40 weken durende avontuur, samen met 3 collega swITchers. Het gebeurt namelijk niet dagelijks dat je de kans krijgt om je volledig om te scholen terwijl je tegelijk reeds aan het werk gaat bij klanten. Ondertussen zijn we met z’n vieren afgestudeerd en best trots op wat we allemaal bereikt en bijgeleerd hebben!

Het swITch-traject is te vergelijken met een marathon. Het vergt goede voorbereiding, veel oefening en doorzettingsvermogen.

Je hebt meer nodig dan enkel de attitude van Pippi Langkous

“Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan”, zei Pippi Langkous wel eens. Toegegeven, je hebt meer nodig dan enkel die attitude. De affiniteit met en interesse in IT moet er zeker zijn. De eerste 3 weken werden we, tijdens een klassikale MasterClass, ondergedompeld in de wereld van testing om erna al direct onze eerste stappen bij de klant te zetten tijdens een stage van 2 weken. Zo leerde ik op relatief korte tijd enorm veel bij met als positief gevolg dat er al snel geen sprake meer was van een ‘stage’. Mijn contract werd meteen erna verlengd bij de klant en ik was effectief als consultant aan de slag.

Tijdens het swITch-traject heb ik gemerkt dat zelfdiscipline heel belangrijk is. Na de werkdag volgden er namelijk nog een paar opleidingsuurtjes, vaak via zelfstudie, waarbij we binnen de afgesproken deadline oefeningen moesten maken en inleveren voor elk van de tracks. Voor hulp en support kon ik rekenen op de track-trainers, mijn collega-swITchers, mijn Brightest People Coach en de ganse groep Brightest collega’s. Zo maakte ik vooruitgang met rasse schreden.

Test Automation Framework als laatste loodjes

Op het einde van het swITch-traject volgde het eindproject (noem het gerust de laatste loodjes, want ze wegen het zwaarst). Er werd ons gevraagd om een Test Automation Framework op te zetten voor een website. Bij klanten ontstaat heel vaak de vraag en nood om automatisch te testen. Deze opdracht was voor mij  heel interessant, omdat ik zo  ook die vertaalslag bij mijn klant zou kunnen maken.

Voor de omvang en complexiteit van het eindproject waren we gelukkig met zijn vieren om de handen uit de mouwen te steken. Thomas, Lennert, Nyrio en mezelf vormden al snel een goed draaiend agile team dat – naast het dagelijkse werk bij onze klanten – plots sprint meetings hield, de scope van het project bepaalde, prioriteiten opstelde, afstemde met de project manager en product owner en stap voor stap aan het framework bouwde. Halverwege het eindproject werden we plots geconfronteerd met de lockdown omwille van het corona virus. Remote samenwerken werd de nieuwe norm, alsook lange dagen en korte nachten. Gelukkig kon ik steeds terugvallen op mijn teamgenoten en collega’s.

swIThcers
De swITch maken

De (online) presentatie van ons eindproject rondde het swITch-traject mooi af. Door de lockdown moeten we een welverdiend feestje spijtig genoeg uitstellen tot later, maar terugkijkend op dit intense jaar stel ik vast dat ik enorm veel bijgeleerd heb. Enerzijds over de hard skills die nodig zijn bij testing, anderzijds over de soft skills die nodig zijn bij het samenwerken in teamverband en met de klant, alsook over mezelf en mijn verdere carrière als software quality consultant bij Brightest. De swITch is hier wel degelijk gemaakt!

Written by Hannelore Rens

SEE OTHER BLOGS