info@brightest.be
+32 3 450 88 42
Brightest > TEST AUTOMATION > Brightest helpt medisch dienstverlener LindaCare met testautomatisatie

Brightest helpt medisch dienstverlener LindaCare met testautomatisatie

Lindacare logo
Client name:
LindaCare
Location:
Mechelen, Belgium
Started
June 2020
Completed:
Completed
Category:
Consulting & Test Automation

LindaCare is gespecialiseerd in software voor het vanop afstand monitoren van hartimplantaten zoals pacemakers en defibrillators. Met hun leveranciersonafhankelijk softwareplatform bewaken ziekenhuizen de gezondheidstoestand van patiënten efficiënt op afstand. Brightest hielp LindaCare met het ontwikkelen en invoeren van een framework voor testautomatisatie.

Fabrikanten van pacemakers hebben allemaal hun eigen software om hartpatiënten te monitoren. Dat maakt het voor dokters en verpleegkundigen lastig om patiënten efficiënt op te volgen. Dankzij LindaCare is dat probleem nu verleden tijd. Op één dashboard overschouwt de zorgverlener op afstand de gegevens van patiënten, ook al hebben zij pacemakers van verschillende fabrikanten. LindaCare werd opgericht na een hackaton van het Microsoft Innovation Center. LindaCare is wereldwijd actief.

Kwaliteit is primoridiaal in de gezondheidssector

In de gezondheidssector is kwaliteit een kwestie van leven of dood, vertelt Willy Dockx, development manager van LindaCare. “Wij zijn bezig met de gezondheid van mensen”,  zegt Dockx. “Falen is geen optie. Stel dat de batterij van een pacemaker leeg is. Door een bug in de software zou dit niet worden gerapporteerd. Dat is levensgevaarlijk en daarom uitgesloten.”

LindaCare is ISO-gecertificieerd en heeft een quality management systeem op punt. Het ontwikkelteam werkt vanuit Portugal, het testen gebeurt in België. Dockx: “Bij elke nieuwe versie van de software nam het manueel testen veel tijd in beslag. Een deel van dat werk bestond uit de controle van standaard processen. Die taak kun je net zo goed automatiseren. Of zelfs beter, want dan heeft ons testteam de handen vrij om zich te focussen op de processen die manueel testen vereisen.”

“In de gezondheidssector is kwaliteit een kwestie van leven of dood, falen is geen optie.”

Cucumber als framework

Brightest stelde een plan van aanpak op voor de testautomatisatie. “Wij maken telkens een framework dat is afgestemd op de noden van de klant”, vertelt Sepp Van Cauwenbergh, die het project voor Brightest leidde. “Omdat LindaCare in Java ontwikkelt, viel de keuze op een framework in Java. Samen met de testanalyst schreven we testscripts en hielpen we met de vertaling via Cucumber.”

Ook de ontwikkelaars werden betrokken bij de testautomatisatie. “Een developer mag idealiter zijn eigen code niet testen. Maar het ontwikkelteam kan wel perfect helpen om het framework uit te bouwen. De ontwikkelaars van LindaCare hielpen enthousiast bij het bouwen van page objects, structuren in software die cruciaal zijn bij geautomatiseerd testen.”

yellow arrow

Shiftleft

LindaCare voerde ook een shiftleft uit. Dit betekent dat er zo snel als mogelijk in het ontwikkelproces wordt getest en fouten snel worden gecorrigeerd. “Je test meer, dus de behoefte aan automatisatie neemt toe”, zegt Willy Dockx. “Daar komt ons framework goed van pas.”

Sepp Van Cauwenbergh: “Het ganse team, zowel ontwikkelaars als management, waren doordrongen van het belang van kwaliteit. Daardoor konden wij de testprotocollen vlot op punt stellen. Iedereen droeg zijn steentje bij. Het was niet alleen de verantwoordelijkheid van de testers. De samenwerking tussen ontwikkelaars en testers was een schoolvoorbeeld.”

Controle dankzij rapportering

Brightest zorgde ook voor automatische rapporten na het uitvoeren van de automatische tests, zodat de inspectie die desgewenst kan controleren. “Manueel testen is op eer, bij automatisch testen heb je een bewijs op papier”, zegt Sepp Van Cauwenbergh. “Elke ochtend ontvangt het team een rapport en bepalen ze prioriteiten. Dit systeem laat toe tijdig in te grijpen als het nodig is en kwaliteit te garanderen.

De samenwerking duurde vijf maanden. Dan stond het framework op punt en had LindaCare zelf de kennis in huis om ermee aan de slag te gaan. Willy Dockx: “De druk op het testteam is verlaagd. Het loopt vlot vandaag. We deden zelf nog enkele optimalisaties. Ook dat lukt prima.”

Willy Dockx blikt tevreden terug. “Samenwerken met Brightest verliep uitstekend. We vroegen naar een sterk profiel. Met Sepp was er meteen een match. Door corona hebben we online gecommuniceerd. Dat ging prima. Er waren geen overbodige meetings. We konden flexibel de opdracht verlengen. Met nieuwe vragen rond testing en kwaliteit kloppen we zeker weer bij Brightest aan.”

Willy Dockx, Development Manager LindaCare

Other client cases