info@brightest.be
+32 3 450 88 42

Technical Thursday

De evolutie/voordelen van testautomatisatie en de rol van de test engineer hierin

Posted by: Eva
Category: Test automation
Een snelle ‘time to market’ in combinatie met de verwachte kwaliteit en wendbaarheid/flexibiliteit, is de dag van vandaag cruciaal voor een organisatie die actief is in het domein van software ontwikkeling. Een trage oplevering kan ervoor zorgen dat je concurrenten een stapje voor zijn en dat je niet meer in de kopgroep van de koers aan het rijden bent, maar op achtervolgen bent aangewezen.

Slechte kwaliteit van de software kan zorgen voor omzetverlies en/of imagoschade. Het omkeren van beide aspecten zal voor je organisatie wellicht frustraties, extra effort en extra budget met zich mee brengen. Een belangrijk vraag is dan, hoe kan je snelheid verhogen in je SDLC (Software Development Life Cycle) zonder in te boeten aan kwaliteit? Testautomatisatie kan hiervoor een oplossing zijn, tenminste als het op een correcte manier wordt toegepast. Het is vaak een slimme investering in het efficiënt testen van software.

Niet altijd een toegevoegde waarde

Maar let op, als je een digitale applicatie of een platform bouwt dat niet onderhevig is aan verandering, innovatie, uitbreidingen, … heeft testautomatisatie niet altijd een toegevoegde waarde. Voor een website die éénmalig gebouwd wordt is het manueel testen van de functionaliteit ervan met de juiste strategie meestal voldoende. Binnen deze strategie behoren ook nog andere aspecten zoals performance/load/stress/security testen. Deze dienen eveneens aandacht te krijgen voor een kwalitatieve oplevering van het eindproduct met tevreden (eind)gebruikers.

Maar wel wanneer…

Van zodra het gaat over een digitale applicatie of een – platform dat onderhevig zal zijn aan verandering, innovatie, uitbreidingen, … heeft testautomatisatie meestal wel een toegevoegde waarde. Hierdoor kan je de snelheid, vooral in het uitvoeren van functionele testen, verhoogd worden. Met testautomatisatie kan je kiezen wanneer en hoe dikwijls je de testen laat lopen, zodat je team kan focussen op de analyse van de resultaten.

Ook voor bestaande applicaties waar testing noodzakelijk is en er een grote tijd wordt gespendeerd aan het manueel uitvoeren van regressietesten, is het uitvoeren van een analyse in het kader van testautomatisatie, geen slecht idee. Het kan nuttig zijn de ROI voor automatisatie te berekenen en indien gunstig een ‘Proof of Concept’ te maken voor testautomatisatie. Dankzij automatisatie kan de tijd voor testuitvoering sterk verminderd worden.

“Dankzij automatisatie kan de tijd voor testuitvoering sterk verminderd worden.”

Altijd met de juiste strategie

Testautomatisatie dient doordacht te gebeuren, met de juiste strategie, rekening houdend met parameters zoals technologie, scope, budget, uitbreidbaarheid, onderhoudbaarheid, techniciteit van de gebruikers, architectuur, … Zo niet kan er budget onnodig verbrand worden en zal het doel worden voorbijgestreefd met de nodige frustraties tot gevolg. Vooral op de service laag (API) is er meestal een hoge ROI.

We merken doorgaans dat de laatste jaren testautomatisatie meer en meer zijn intrede heeft gedaan en zijn nut al meermaals heeft bewezen. Organisaties die testautomatisatie juist gebruiken willen hiervan dan ook zeker niet meer afstappen.

Een praktisch voorbeeld uit het werkveld

Ik (David) werkte zelf jaren geleden als tester op een project waar er iedere release 2 weken manueel testwerk aan te pas kwam voor het controleren van artikels (producten/diensten) en hun bijhorende statussen. Het voorbereiden van de testdata tel ik hierin zelfs nog niet mee. Na de automatisatie ervan was de uitvoertijd naar 2u teruggebracht en werden er bovendien meer controles gedaan. Het was niet enkel een enorme tijdwinst, maar ook meer flexibileit (planning, team, …), verhoging van de testcoverage, herbruikbaarheid voor verschillende doeleinden (omgevingen, code, …), onafhankelijkheid (ziektes teamleden, …), integratie (CI/CD), fouten werden sneller gevonden in het proces, teamwerk (testers en developers zaten meer op dezelfde golflengte/technisch).

Voorbeeld van ROI van dit project (regressietesten)

Tijd (1 Run) Budget (10 Runs) Checks (1 Run)
Manueel 10 mandagen/release – traag 357K euro 700 checks
Automatisch 2 uren/release – snel 150K euro 5000 checks

Een Shift-Left approach

De trend van manueel testen richting testautomatisatie is de laatste jaren enorm toegenomen, ook het shift-left verhaal wint zo aan populariteit. Concreet: een approach om zo vroeg mogelijk in de software development lifecycle van start te gaan met testing. Test early and often. Hierbij kan testautomatisatie een belangrijke rol opnemen.

We passen deze aanpak regelmatig, met succes, toe bij onze klanten (lees client case LindaCare). Collega en Domain Manager Joke Gijsbrechts is onze “know-it-all” wat betreft shift-left bij Brightest en helpt je graag verder met vragen of bedenkingen.

De vraag naar DevQAOps profielen

We ontvangen van onze klanten meer en meer de vraag voor een DevQAOps profiel of een technische tester. Deze profielen beschikken over competenties zoals analyse, automatisatie (API/GUI) en performantie/stress/load. Onze Brightest Academy zorgt ervoor dat onze medewerkers deze stap kunnen zetten; dankzij masterclasses, switch trajecten of individuele trainingssessies. Verder zijn onze domain managers beschikbaar voor individuele ondersteuning op de projecten. We hebben de #AimHigh mentaliteit of m.a.w. we willen een stapje verder zetten en vooraan in het peloton van de koers zitten zodat we samen met de klant ‘De Tour of wedstrijd’ kunnen winnen.

Written by David Vandingenen, Regional Manager